Vochtbestrijding muren

 

vochtbestrijding murenHalverwege 2016 werd in Tilburg bij onze opdrachtgever een Aquapol systeem tegen optrekkend vocht in de binnenmuren geïnstalleerd.

Het probleem met optrekkend vocht was al enkele decennia oud en was een ‘erfenis’ van de vorige bewoners.

Alles afbreken en opnieuw opbouwen was geen optie.

Injectie werkt niet langer dan 5 jaar goed en met grote machines werken was niet mogelijk in de kamer.

De eigenaar is zelf werkzaam in de bouwbranche en wist hoe lastig optrekkend vocht aan te pakken is. En dat de meeste producten die gebruikt worden bij natte muren, eigenlijk niets meer dan lapmiddelen zijn. De theorie achter Aquapol daarentegen leek logisch en bruikbaar.

 

Er werd besloten tot de aanschaf van het Aquapol systeem en het bolletje werd tactisch achter een kamerplant geinstalleerd.

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de installatie van Aquapol worden verschillende metingen verricht om het droogproces en de symptomen die daarbij horen goed in kaart te brengen en nauwgezet te kunnen volgen.

 

vochtmeting vochtbestrijdingDe metingen variëren van ISO gecertificeerde boorstofmetingen, Gann metingen tot infrarood onderzoek en zoutmetingen.

 

 

 

 

 

Na de installatie begon direct het droogproces en binnen 3 maanden was het al duidelijk merkbaar flink verbeterd en daalde de luchtvochtigheid naar normale waarden, rond de 50%.

Nu, een jaar later zijn de Darr-metingen herhaald om het droogproces in de muren te volgen. Onderstaande grafiek geeft aan wat het resultaat tot nu toe is.

 

vochtbestrijding muren

 

In de grafiek staan de meetwaardes van juni 2016 tegenover die van mei 2017. Op alle meetpunten, behalve punt M1 op 120 cm, is het vochtpercentage flink lager, wat erop duidt dat daar het vocht uit de grond is verdwenen.

De stijging op het meetpunt M1 op 120 cm is te wijten aan het verdampingsproces (zie onderstaande afbeelding).  Zout hoopt zich op dit punt in de muur op en trekt vervolgens vocht uit de lucht aan, dit noemen we hygroscopisch vocht in muur.

 Al met al een prima resultaat tot nu toe.

 

Bel 035-5311104 voor gratis advies of analyse van uw vochtprobleem.